Typing Cat

Disclaimer

Bonjour everybody. I'm Pusheen and i love food very much, blogging too <3

Entries About Tuto

Followthank you for all of your supports after all this year

Credits

Basecode : Aina Syaza
Template : Lintang A Pramesti
Owner : Nick
Others : C A T
Nama-Nama Syaitan Dalam Surah Al-Fatihah.

Assalamualaikum salam satu malaysia , salam satu blogger .hari ini teyha nak share kan satu ilmu kepada korang , boley ? actually , ilmu ini maybe ada yang tahu dan ada yang tidak tahu . so ,kalau korang tidak tahu , biar teyha cerita kan okey (: . ilmu ini teyha dapat dari cikgu yang mengajar pendidikan islam yang berkaitan tentang nama-nama syaitan dalam surah al-fatihah .Kadang2 kita tidak sedar bahawa kesilapan bacaan tersebut boleh membawa makna yang lain dan ia menuju kepada keburukan .
surah Al-Fatihah adalah satu rukun dalam solat ,apabila cacat bacaannya maka rosaklah solat . Oleh itu perbaikilah bacaannya dalam ilmu tajwid yang betul.Bukan setakat bacaannya saja rosak malah kita menyebut nama syaitan di dalam solat kita !!


Nama-nama syaitan dalam surah Al-fatihah :
  1. DU-LI-LAH (bila di baca tiada sabdu) sebetulnya DU-LIL-LAH
  2. HIR-ROB (bila dibaca dengan sabdu) sebetulnya HI-ROB
  3. KIY-YAU (bila dibaca dengan sabdu) sebetulnya KI-YAU
  4. KAN-NAK (bila dibaca dengan sabdu) sebetulnya KA-NAK
  5. KAN-NAS (bila dibaca dengan sabdu) sebetulnya KA-NAS
  6. I-YA (disebut tanpa sabdu) sebetulnya IY-YA .IYA bermaksud ''MATAHARI'' .Dalam ayat ke 5,jika salah bacaanya akan bermaksud "kepada mataharilah kami sembah dan kepada mathari kami bermohon"
  7. SIROTHOLLAZI ..... sehingga habis hendaklah dibaca tanpa henti
  8. AMIN hendaklah mengaminkan AL-Fatihah dengan betul iaitu AA..2 harakat,MIN ..3 harakat 
Semoga Amin kita bersamaan dengan Amin malaikat ,Insya'allah .Semoga kita menjadi orang yang sentiasa memperbaiki bacaannya ...Keterangan ini membuktikan, mempercayai tentang kewujudan syaitan juga iblis itu adalah suatu yang termaktub dalam kalamullah. Ia bukan dongeng atau rekaan.
Nama jin lain yang disebut ialah At-Tabi’, ataupun Qarin, yang hidup bersama dengan manusia, terdiri daripada lelaki dan perempuan, manakala Al-Hatif ialah jin yang suaranya dapat didengar oleh manusia tetapi tidak dapat dilihat.


Jin yang dinamakan Al-Amir tinggal di tempat tertentu di tempat tinggi seperti di kemuncak gunung, di lembah-lembah, rumah yang ditinggalkan, di kubur atau di bumbung rumah. Nama lain ialah Asy-Syaqq iaitu syaitan yang boleh menjelma separuh bentuk manusia yang kadang-kadang mengganggu manusia ketika musafir keseorangan.
Nama lain yang lebih dikenali ialah al-Wilha, iaitu golongan jin yang mengganggu manusia ketika mengambil air sembahyang, menyebabkan seseorang itu mengambil wuduk berulang kali. Manakala “Khanzab” ialah syaitan yang mengganggu manusia ketika mendirikan sembahyang, menyebabkan seseorang itu berniat berulang kali, memesongkan ingatan manusia kepada peristiwa di luar sembahyang menyebabkan hilang rasa khusyuk.       

sampai disini saja teyha ceritakan dan apa yang teyha ceritakan ini bukan rekaan tapi adalah benar , semoga bacaan kita dalam ayat-ayat suci Al-Quran adalah betul supaya kita tidak memuja benda yang menyekutukan ALLAH S.W.T !!
 

Catat Ulasan
tekan ayat bawah ni untuk old/new post

OLDER POST | NEWER POST