Typing Cat

Disclaimer

Bonjour everybody. I'm Pusheen and i love food very much, blogging too <3

Entries About Tuto

Follow



thank you for all of your supports after all this year

Credits

Basecode : Aina Syaza
Template : Lintang A Pramesti
Owner : Nick
Others : C A T
Tutorial Membuat Darah Tiruan
Yeah ! :D hye semua ! Apa khabar? Sihat? Alhamdulillah :) hari ini aku ada tuto yang cambest punya and lain dari yang lain.Perghh,yang macam mana tu? Hahaha.Ala :P buat darah tiruan je.Hehe.Dengar macam menakutkan tapi best tau...Haa,apa lagi?

Let's Begin !

Bahan-bahan ;
1. Setengah botol 'red water colour' bancho
2. 1/2 (setengah) sudu besar pewarna/pencelup merah
3. 1/2 (setengah) cawan ribena #suka hati korang lah nak berapa banyak :P
4. 1/2 (setengah) sudu teh 'black water colour'
5. 130 gram tepung gandum #suka hati anda lah =,="
6. 400 ml air

Cara-cara ;
  1. masuk kan pewarna merah,hitam,pencelup merah dan pati rebina ke dalam satu mangkuk dan kacau sehingga sebati
  2. masukkan tepung gandum ke dalam mangkuk lain dan campurkan dengan air *jangan terlalu keras dan cair2 ! sedang2*
  3. sediakan periuk*jgn buka api lagi* masukkan air + tepung yang telah cair tadi kedalam periuk dan kacau 
  4. selepas 2 minit , masukkan pewarna yang kita sebati kan tu. ok ? then kacau sehingga  sebati . 
  5. buka api , but slow ! then , panas kan 'KUAH' tadi sehingga ianya menjadi seperti sedikit beku . 
Okay,korang dah siap :) kalau korang nak panaskan,jangan gunakan api yang kuat,tak pepasal nanti jadi GAM :D

Contoh gambar :
Pinjam gambar sejekap.
Selamat Mencuba
Blogger CIK FERRA AWW berkata...

heheehe style giler ajar buat darah. 1st tyme napak entry camni

 
Blogger Nik Hasanah berkata...

@CIK FERRA AWW haha :D orang lain buat tuto Blog tp Nik buat tuto darah tiruan xD haha,lain dari yang lain la katakan :D

 
Blogger Ekin oh Aren berkata...

waaahhh :D entry yg sempoiii ler...
nnti nakk try tuto nie *berangan nakk berlakon* heee ;)

 
Blogger Nyamuk Terbang berkata...

nie kalau kasi dkt dktr
agk2 diorg try x??
kn tbung darah skrg kritikal

 
Blogger Nik Hasanah berkata...

@Ekin oh Aren haha :D semoga lakonan anda berjaya <3 buat acah2 sikit ;) hee <3 nanti orang yg t'sayang terkejut and terhege2 nak anta ke spital :D *that's mean he/she/they loves you !!

 
Blogger Nik Hasanah berkata...

@Nyamuk Terbang ase2 nye tak buat kot xD haha,boleh ke water colour buat darah jadi normal :D mesti jadi even worser xD hahaha.

 
Blogger chu-A cardOza berkata...

rupe cm darah betol..but bau die cm darah kew??

 
Blogger Nik Hasanah berkata...

@chu-A cardOza Haha,tak kot? Entahla,cuba la try :D

 

Catat Ulasan




tekan ayat bawah ni untuk old/new post

OLDER POST | NEWER POST