Typing Cat

Disclaimer

Bonjour everybody. I'm Pusheen and i love food very much, blogging too <3

Entries About Tuto

Follow



thank you for all of your supports after all this year

Credits

Basecode : Aina Syaza
Template : Lintang A Pramesti
Owner : Nick
Others : C A T
Fitnah? Astaghfirullah !

Hello-Hello-Hello Semua :D Yeah,apa khabar? Tahu tak post apa untuk kali ini? Nampak tak ayat Fitnah di tajuk ni? Mesti nampakkan? Ya.Poat hari ini pasal fitnah-memfitnah ! Nak tahu kenapa? Jom ikuti post ini..Cehh..

Actually,hari ini saya berjumpa lagi dengan Cikgu Abdul Aziz,nak masuk kali ke-6 rasanya? Bukan masalah disiplin atau apa,saja jumpa cikgu minta nasihat sedikit-sebanyak.Al-maklumlah,dia pandai memberi nasihat.Almost semua pelajar yang rosak atau hampir rosak di sekolah dia tegur.Dia tak ingin kehidupan pelajarnya musnah.Huahuahua,back to the main topic,kenapa ada perkataan fitnah? Sebab,hari ini,ketika sedang rancak berbual dengan Cikgu A.Aziz,cikgu menanyakan satu soalan. "Awak ada kutuk saya tak?" Ya Allah,terkejut la dengar ayat tu dari mulut cikgu.

Cikgu cakap,adalah seorang senior ni #nama di rahsiakan (okay?) buat laporan dekat cikgu yang saya ada kutuk cikgu.Ya Allah,sedih rasanya apabila difitnah.

Izinkan saya memberi definisi kedua dua perkara di atas serta membicara secara ringkas tentangnya;

Mengumpat: Mengata atau menceritakan keburukan seseorang di masa ketiadaanya serta boleh menimbulkan kemarahan apabila dilakukan di hadapanya.

Memfitnah: Melemparkan tuduhan kepada seseorang tanpa bukti.

Mengumpat dan memfitnah adalah perbuatan yang sangat dilarang dalam Islam kerana kedua duanya boleh memusnahkan hubungan silaturrahim dan sekali gus merosakkan keharmonian kehidupan bermasyarakat. Maka bertepatanlah dengan ayat 191 surah al-Baqarah;

والفتنة أشد من القتل
Bermaksud: Dan (ingatlah bahawa angkara) fitnah itu lebih besar bahayanya dari daripada membunuh.

Antara sebab-sebab berlakunya perbuatan keji ini;

  1. Wujudnya sifat iblis dan syaitan dalam diri manusia yang tidak senang hati apabila saudara mereka mendapat kesenangan bahkan merasa terhibur apabila saudara mereka ditimpa musibah dan derita.
  2. Makhluk terkutuk sahaja yang tergamak melakukan perbuatan tersebut akibat perasaan iri hati dan hasad dengki (sifat syaitan laknatullah) yang melampau terhadap kelebihan yang ada pada orang lain.
  3. Manusia seperti ini juga mempunyai perasaan takut (pengecut) untuk bersaing dalam menghadapi cabaran hidup yang penuh dengan cabaran dan halangan, serta memastikan hanya golongan mereka sahaja yang layak berada di tempat teratas.
Akibat mengumpat dan memfitnah;
  1. Hubungan silaturrahim akan terputus, masyarakat kucar kacir, negara tidak akan makmur seperti sebelumnya. Ingatlah barang siapa memutuskan hubungan silaturrahim tidak akan masuk syurga.
  2. Berlaku permusuhan dan huru hara, hidup akan menderita di dunia dan yang tentunya tidak akan terlepas dari azab neraka yang amat pedih di akhita kelak.
  3. Membuka jalan kepada musuh-musuh Islam menghapuskan syiar dan umat Islam.
Wahai kaum muslimin, umat Islam sedang diratah di serata dunia bagai harimau kelaparan meratah daging. Tidakkah kalian merasa marah dan geram apabila saudara seIslam diperlakukan sedemikian. Bagaimanakah perasaan kita sanggup melihat ibu bapa dan adik beradik serta saudara mara dalam keadaan demikian...

Renungakanlah wahai saudara ku... Umur dunia semakin singkat, kemusnahan dunia pasti berlaku, tanda-tanda sudah terbongkar, insaflah dan bertaubatlah...

Credits to Ustattezeidi (Ustaz Zeidi kot?)
Blogger Zahra ♥ berkata...

saba la ye.. ble dah difitnah tu mmg sakit tp fitnah tu x betul, kte yg betul, so berani kerana benar :) saba je yee kak sanah :P

 
Blogger Nik Hasanah berkata...

@Zahra ♥ InsyaAllah,I'll try :')

 

Catat Ulasan




tekan ayat bawah ni untuk old/new post

OLDER POST | NEWER POST